De Amer Award is een onderscheiding voor culturele Eemlanders die zich voortdurend onderscheiden, maar zelden onderscheiden worden. Anno 2024 wordt de Amer Award uitgereikt in de vorm van ‘Gouden Fazantjes’, in de traditie van Filips de Goede, Hertog van Bourgondië, patroon van Festival de Muzen. De Culturele Eemlanders die in 2024 gehuldigd worden zijn Annette Alberts en Eddy van de Weerd. Annette is jarenlang de uitvoerende kracht geweest achter de culturele activiteiten in het Witte kerkje te Baarn; Eddy van de Weerd is jarenlang een van de stille edoch drijvende krachten geweest achter de schermen van Cultureel Café, Cultureel Festival Baarn en Festival de Muzen. Tijdens de Jazz aan de Amer avond op vrijdag 6 december, krijgen zij een Gouden Fazantje opgespeld door een toonaangevende persoon uit de regionale cultuur.
FESTIVAL DE MUZEN – JAZZ AAN DE AMER
Uitreiking van de Amer Awards 2024
Vrijdag 6 december 20.00-23.00 uur Witte kerkje, Kampstraat Baarn
TICKETS
_________________________________________________________
De geboren en getogen Baarnaar Eddy van de Weerd, bouwjaar 1967, geniet al meer dan 20 jaar grote bekendheid binnen het culturele werkveld van zijn gemeente, in alle facetten van organisatie van culturele evenementen. Met zijn expertise als professioneel theatertechnicus, gekoppeld aan zijn nuchtere karakter, hands-on-mentaliteit, analytisch vermogen, oplossingsgerichtheid en oog voor detail, alsmede zijn onuitputtelijke liefde voor cultuur in zijn regio, groeide Eddy uit tot een van de drijvende krachten achter Baarnse evenementen als Cultureel Café (2004-2006), Cultureel Festival (2005-2014), Festival de Muzen (2006-2008). De mensen met wie hij gedurende die jaren heeft samengewerkt roemen hem als een ‘loyale meedenker’. Niet zozeer iemand die systemen omver werpt, maar juist eigen maakt en handig weet te benutten.
We hebben afgesproken in een Baarns etablissement en Van de Weerd, die wij kennen als stil en bescheiden, neemt tot onze verrassing gretig op de praatstoel plaats. “Het begon allemaal na mijn militaire dienst, die ik vervulde als ‘hospik’, oftewel gewondenverzorger in de 139ste compagnie, die ging over de logistiek van munitie. Ik kwam goed mee omdat ik megasportief was, dat maakte indruk. Mijn hobby was fotografie en ik aarzelde niet toen me een baan werd aangeboden als fotolaborant in de Hilversumse vestiging van de keten ‘One Hour Super Photo’. Spoedig werkte ik in het centraal laboratorium in Breukelen, waar ik een fijne tijd heb beleefd. Ik fietste elke werkdag fluitend op en neer tussen Baarn en Breukelen. Ik herinner me nog een keer dat ik van de weg werd geblazen door een windstoot en in de Vecht waaide. Dronken? Nee, ik drink niet, geen druppel. Ik heb teveel mensen in mijn omgeving kapot zien gaan. Op wintersport heb ik voor het eerst een biertje gedronken, maar dan nog: alcoholvrij.” Hij meent het en wie hem kent kan het bevestigen. Hij drinkt ten principale alleen koffie, water of vruchtensap.
Theatertechniek
Allengs ging Eddy zich voor theater interesseren en dan vooral de symbiose van de vertoonde kunsten met de techniek, met name het lichtontwerp. Hij volgde enkele cursussen, deed licht bij amateurverenigingen en rolde via uitzendbureau’s in het vak, als manus-van-alles achter de schermen van Amersfoortse festivals als Etcetera en van theaters in de regio: Spant, Flint, Gooiland. De praktijk was zijn leerschool. ”Ik heb leren volgspotten in Studio 21, en ontdekte de muziek als referentie, voor timing van je licht. Daar had ik veel aan tijdens de musical Cats in RAI, één van mijn pittigste opdrachten…” Eddy werkte ook in de rest van Nederland, soms in België en Duitsland, dan weer als decorbouwer, dan weer als stagemanager of lichtman voor allerlei producties. “Ik koester warme herinneringen aan het Nederlands Dans Theater, een memorabele trip naar Berlijn, en aan mijn tijd in het Beatrix Theater met de musical Chicago. Daar werkte ik voor de show van Tineke Schouten, een vakvrouw natuurlijk, maar ook een warme persoonlijkheid – die mij jaren na onze ontmoeting meteen herkende en vriendelijk bejegende. Niet iedereen is zo lief en aardig. Er zijn diva’s die niet heel beleefd en bescheiden om een extra lampje vragen, hahaha. Daarom is werken met amateurs ook zo leuk. Die zijn vaak dankbaar en betrokken, en er is ruimte voor eigen initiatief.“
Het nieuwe millennium brak aan. Een tijd waarin het culturele leven in Baarn werd bedreigd door het beruchte bijltjesplan ‘Keuzes Maken’’. Er kwamen publieke enquêtes in omloop die het bestaansrecht van de lokale clubs en stichtingen moesten aantonen; een tribunale sfeer waarmee de overheden de sector de stuipen op het lijf joegen. Een aantal actieve Baarnaars besloot (net als in Soest) het heft in eigen handen te nemen en te brainstormen onder de noemer Cultureel Platform. Het doel was zelfstandig lokale initiatieven te ontplooien en ondersteunen, ongeacht of de gemeente daarin mee wilde gaan. Één van die initiatieven was het zieltogende ‘Cultureel Festival Baarn’ nieuw leven inblazen. Het was Thea Kramer (VVV) die Eddy van de Weerd in 2005 als medewerker-om-niet wist te mobiliseren. Spoedig ontwikkelde de theatertechnicus zich als een onmisbare schakel in het geheel, meedenkend op alle terreinen, zich bemoeiend met de organisatie, de podia, de promotie en de programmering. Kenmerkend werd zijn lijstje met verbeterpunten. Één van de grootste uitdagingen was het aansturen van vrijwilligers.
Cultureel Café
Vanuit de kwartiermakers van het Culturele Platform startte Eddy, samen met onder anderen Hans Klijn (Wegwijs),Wouter Knop (cultuurconsulent) en Johan Laseur (Crescendo), onder de noemer Cultureel Café, periodieke bijeenkomsten in de foyer van Theater De Speeldoos. Daarbij werden Culturele Baarnaars, artiesten, kunstenaars, organisaties en instanties in staat gesteld zich te presenteren en hun plannen te ontvouwen. Eddy zorgde ervoor dat de evenementen werden gepresenteerd door spraakmakende Baarnaars, zoals Peter Lusse, Majel Lustenhouwer, Saralee Vos en Jessica Kennedy. De zondagen werden goed bezocht en live uitgezonden door RTVBaarn (nu Eemland1).
Festival de Muzen
In 2006 belandde hij in de organisatie van Festival de Muzen, waarin naast intitiatiefnemer Stormvogel ook de Nederlandse jazzguru Cees Schrama zitting had. “Dat vond ik heel bijzonder,” aldus Eddy, “Schrama was een grootheid in de jazz. Daar zit je dan opeens mee te vergaderen over wel of niet Toots Thielemans naar Baarn halen…” Het multidisciplinaire evenement vond drie achtereenvolgende jaren plaats in alle ruimten van Theater de Speeldoos, met een mandaat van de visionaire directeur ad-interim Bert Naarding en steun van grote culturele sponsors uit Baarn, waaronder Joop van den Ende, Henk Keilman en Chain, alsmede Prins Bernhard Cultuurfonds, lokale en regionale subsidiënten en het lokale bedrijfsleven. De uitbreiding naar Soest (Artishock en Cabrio) maakte Eddy als naaste medewerker van dichtbij mee. “De Amer Award voor Cees Schrama 2007 was een groot feest, waarbij de finefleur van de Nederlandse jazz acte de présence gaf. Tineke Postma, Anton Goudsmit, Beets Brothers, Hans Dulfer, Bob Rigter, Sjoerd Dijkhuzien, maar ook veel Baarnse toppers. Enige smet op de dag was dat de bekende vibrafonist Carl Schulze het teveel gênant gedoe vond om hem met zijn instrument uit de lift op het podium te tillen. Hij is toen naar huis gegaan.”
Cultureel Festival
In 2009 verhuisde Stormvogel met de Muzen naar Amersfoort, als onderdeel van het festival Amersfoort Jazz in Theater de Lieve Vrouw. Eddy ging door met het Cultureel Festival in Baarn. Hij nam Stormvogel en de zijnen mee naar de Cultureel Festival jubileum editie in de Pekingtuin, in 2008, toen er ook geld vrijkwam voor programmering en promotie. “Het was al met al een proces van vallen en opstaan, een groot avontuur, waarbij elk jaar keihard samengewerkt moest worden om alles voor elkaar te krijgen. Jan van Esch en Thea Kramer trokken de kar. We hadden Baarnse topartiesten in huis: Peter Lieberom, Marjoleine Leene, Gaby Kaihatu, Renee & the Alligators, een klassiek podium in het gemeenthuis onder leiding van Mylou Mazali, dans van Samadhi (Marut Jorquera) en Baarns talent dat op doorbreken stond: Tamara van Esch, Jett Rebel en Vincent, de zoon van Joop van den Ende.” Een festivalkrant verscheen, gemaakt door Stormvogel Artistiek Bedrijf. “Storm noemde dat de zwaarste bevalling, maar het mooiste kindje”, aldus Eddy nippend aan zijn water met citroen. “We hadden mooie artiesten op verschillende podia, Speeldoos, Brink en Pekingtuin. Het gave daaraan vond ik dat Baarnaars kunst en muziek leerden kennen, waar ze daarvoor geen weet van hadden.” In de jaren erna werd Van de Weerd de lichtman van Samadhi DC en Mylou Mazali. Voor de laatste zou hij 100 avonden licht verzorgen bij Opera Per Tutti in de Vondelkerk te Amsterdam
Anno 2024
Nu, naast zijn werk achter de schermen van evenementen en theatervoorstellingen, heeft Eddy van de Weerd in opleiding voor Trainer Cognitieve Fitness afgerond. Zijn ogen glunderen aangaande de technieken en methoden die hij bij een vervolgopleiding leert en kan gaan inzetten om mensen in beweging te krijgen. “Verfijnde apparatuur waarmee allerlei metingen worden gedaan, zodat je precies in kaart krijgt wat hie belastbaar iemand is. Ik ben van jongs af aan erg gericht op gezond leven. Ik rook en drink niet en ik eet al 40 jaar vegetarisch, nooit junkfood, sowieso kleine porties en op gezette tijden. Ik snap best dat mensen het moeilijk hebben, met alles wat in supermarkten wordt aangeboden aan ongezonde rotzooi. Zelfs in de restaurants van ziekenhuizen, suiker en vet! Maar weet je: op de eerste plaats is gezondheid beïnvloeden een proces dat begint bij jezelf. Bij alles wat je onderneemt, is je eigen motivatie het belangrijkst.“
Het is tijd om op te breken, tijd voor bier en frites. Uiteraard slaat Eddy dat van de hand. Het laatste woord is aan hem. “Ik vind het altijd mooi als mensen iets aparts op poten zetten, een eigenzinnig evenement in de regio, mooie combinaties maken en unieke verbindingen. Festival de Muzen is wat dat betreft uniek. Daar heb ik altijd aan willen bijdragen.” Ook nu weer in 2024 is Eddy als Baarnse cultureel ondernemer nauw betrokken bij Festival de Muzen. Hij zal vrijdag 6 december zijn werkzaamheden even moeten onderbreken om de Gouden Fazant opgespeld te krijgen.
FESTIVAL DE MUZEN – JAZZ AAN DE AMER
Uitreiking van de Amer Awards 2024
Vrijdag 6 december 20.00-23.00 uur Witte kerkje, Kampstraat Baarn