Songs from the Great Indo European Songbook

Stormvogel & Janssen in Het Brinkhuis Laren

Op vrijdagavond 16 september speelt het duo Stormvogel & Janssen ‘Songs from the Great Indo European Songbook’ in het charmante theater van Het Brinkhuis te Laren. De luisteraar gaat mee op reis door de muziekgeschiedenis, waarbij historische melodieën als bron dienen voor verrassende improvisaties. De Baarnse schrijver/pianist Stormvogel zorgt daarbij voor tekst en uitleg. Hij wordt muzikaal bijgestaan door topsaxofonist Leo Janssen. Het Brinkhuis is gevestigd aan de Brink in Laren.

De luisteraar gaat mee op reis door de muziekgeschiedenis, waarbij oude melodieën en culturen dienen als inspirerende bron voor verrassende, sferische en meditatieve improvisaties. Stormvogel geeft bij elk stuk een korte inleiding aangaande de cultuurhistorische bijzonderheden van de ‘Songs From The Great Indo European Songbook’, waarbij telkens een brug wordt geslagen naar hedendaagse geïmproviseerde muziek. Daarbij komen opmerkende overeenkomsten aan het licht tussen modale jazz (zoals van Miles Davis en John Coltrane) en oude muziek als Ars Nova, Hildegard von Bingen, Gregoriaanse liederen en Griekse Hymnen. Zodoende wordt het programma, dat al tijdens Amersfoort Jazz Festival 2016 in premiere ging in de Lutherse Kerk in Amersfoort, volgens Stormvogel ”de ideale manier om aan de hoogspanning van de tegenwoordige tijd te ontsnappen”.

Stormvogel is een veelzijdig toetsenist en bandleider, bekend van onder meer Amersfoort Jazz, Jazz aan de Amer en Festival de Muzen en vele jazzinitiatieven in ‘t Gooi, Eemland en de Vechtstreek. Behalve jazzpiano en keyboards, speelt Stormvogel ook draailier, cahon en analoge synthesizer -met name de monofone Korg MS10 uit 1978-, die hij op karakteristieke wijze op schoot neemt als een middeleeuws portatief. Hij werkte met internationale grootmeesters als Tommy Smith, Theodossii Spassov & Lucas van Merwijk, Joe Bowie, Niladri Kumar en Nabil Khemir en in Nederland met Tineke Postma, Ben van den Dungen, Oene van Geel, Jeroen Pek en Onno Witte en diverse solisten van het Metropole Orkest. Hij is als docent verbonden aan verschillende kunstacademies en conservatoria, ook actief in andere disciplines en hij geeft lezingen over de meest uiteenlopende cultuurhistorische onderwerpen.

Leo Janssen is sinds jaar en dag eerste tenorist van het Metropole orkest en geldt bij insiders als een van de meest veelzijdige rietblazers van Europa. Hoewel Janssen thuis is in alle denkbare stijlen van jazz en lichte muziek, ligt zijn hart met name op het gebied van ‘modern creative’ improvisatie, zoals bekend van het Duitse label ECM en de Noorse vakbroerders als Garbarek en Bendik. Als zodanig is de saxofonist de aangewezen man om de ‘Songs From The Great Indo European Songbook’ te vertolken en de essentiele melodieën uit de antieke tijd en de middeleeuwen, op eigentijdse wijze nieuw leven in te blazen.

_________________________________________________________________

Vrijdag 16 september 2016 Het Brinkhuis, Brink 29, 1251 KT Laren tel. 035 – 751 3991Aanvang: 20.15 uur
 Entree: € 15,– dagschotel € 10,-
Meer informatie: http://hartvanlaren.nl

  • Elke vrijdag kunnen mensen om 17.00 uur terecht in Het Brinkhuis Laren, voor een happy hour met muzikale omlijsting. Vervolgens wordt (in combinatie met de voorstelling in het theater) een smakelijke en betaalbare dagschotel geserveerd in de gezellige foyer. Reserveren: reserveren@hartvanlaren.nl of 035 – 751 3991