LRK – Amersfoort Jazz 2017

LRK – Amersfoort Jazz 2017

Stichting Amersfoort Jazz lanceerde dit jaar 2017 voor de eerste keer het ‘SENA Performers International Laureate Festival’, als volledig geïntegreerd onderdeel van het jaarlijkse festival Amersfoort Jazz. Het laureatenfestival is het speerpunt van een World Jazz Conference, die plaatsvond in het Amersfoortse congrescentrum De Observant tijdens het evenement. Zulke initiatieven onderneemt de organisatie van Amersfoort Jazz sinds 2010 (i.s.m. Stichting JazzNL) om Amersfoort op de kaart te zetten als hub van internationale jazz, zowel ten behoeve van Dutch Jazz in het buitenland als andersom, om jonge talenten uit het buitenland te presenteren aan het Nederlandse publiek.

Onder de zorgvuldig geselecteerde laureaten waren artiesten uit Spanje (focusland van Amersfoort Jazz), Zuid Afrika (focusland 2016 van Amersfoort Jazz),, Israel (focusland van Amersfoort Jazz in 2018), maar ook uit Frankrijk, Zuid Korea, Zwitserland, Mexico en UK. Namens het Prinses Christina Concours en de Young Vips traden bovendien talloze Nederlandse en in Nederland verblijvende laureaten op. Het zorgde voor een belangrijke creatieve impuls aan de programmering van Amersfoort Jazz, dat als gratis toegankelijk festival traditioneel steunt op publiekstrekkers op de pleinen en meer en meer in de bijzondere locaties van Amersfoort. De laureaten bleken stuk voor stuk artiesten met een grote toekomst, gelauwerd in hun eigen land en nu –dankzij Amersfoort Jazz- te aanschouwen en beluisteren in Nederland.

Het Russische trio LRK, bestaande uit pianist Evgeny Lebedev, Anton Revnyuk (bas) en Ignat Kravtsov (drums), (hence the name LRK) concerteerde op zaterdag 10 juni 2017 in de Mannenzaal en op zondag 11 juni 2017 in de Observant, telkens een intiem concert van een uur. In de aankondiging beloofde het trio een mix van hedendaagse jazz met ruimte voor folk, fusion, Frans impressionisme en Russische klassieke tradities. Die belofte werd inderdaad nagekomen, al was het aandeel ‘fusion’ vanwege de voornamelijk akoestische aanpak te verwaarlozen. Het trio speelt louter eigen composities, van alle drie de musici, waarin talloze klankkleuren uit jazz en klassiek worden aangeroerd, gecombineerd met speelse ‘odd meter’ variërend van 5/4 tot maar liefst 31/8. Welluidende lyriek staat bij LRK voorop. In de woorden van LRK zelf: “We are not trying to fit our project into a certain genre, just playing music that we want to hear ourselves; widened stylistic borders of the group far beyond jazz mainstream”.

De heren verdienen momenteel hun strepen in de internationale jazz, pianist Lebedev onder meer met Jack DeJohnette, Marcus Miller, Terri Lyne Carrington, Lenny White, Randy Brecker, wereldwijd optredend tijdens prestigieuze festivals als North Sea Jazz, Lionel Hampton Jazz Festival, Jazz a Juan en Tanglewood Jazz Festival. De pianist schittert met krachtig en technisch beheerst spel, dat vooral is opgebouwd uit arpeggio’s en vloeiend harmonische lijnen. Heel soms leunt hij in de vleugel om een kleine KORG electribe sampler te beroeren, dan weer passeert hij de hamers om met zijn handen aan de snaren te trekken. Basssist Revnyuk en drummer Kravtsov voelen zich als een vis in het water in het feilloos ingestudeerde repertoire van LRK. De veelzijdige bassist blinkt uit met lyrische en loepzuivere melodieën, dan weer gedubbeld met de linkerhand van de pianist, dan weer gedubbeld met het slagwerk van de soepele drummer Kravtsov. De laatste heeft een heldere, enigszins scherpe sound, en volgt zijn medespelers op de voet, soms afwijkend met spannende ‘cross rhythms’, soms met percussieve open frases.

tekst en foto © Stormvogel