OTTOMANIA

Met The Ottomania Jazz Quartet zoeken Prinsen en Stormvogel de middenweg tussen cooljazz, hardbop en avantgarde. Behalve eigen composities speelt het kwartet werk van hun grootste gemeenschappelijke inspiratiebron: de legendarische saxofonist John Coltrane, met name uit de periode vanaf diens ‘awakening’ in 1957 tot aan zijn dood in 1967. Ook andere invloeden laten zich gelden zoals Thelonious Monk, Miles Davis, Christian Vander, Igor Strawinski, Edgar Varese, Galina Oestvolskaja, pygmeemuziek en Koreaanse Pansori. Het kwartet is vernoemd naar beeldend kunstenaar Otto Prinsen (1936-2006), die in de jaren ’60 furore maakte en een der oprichters was van Artishock Soest, waar hij een atelier had en jazzconcerten organiseerde. Prinsen en Stormvogel zijn drijvende krachten achter de jazzbeweging in Eemland, ook wel Jazz aan de Amer genoemd.

Saxofonist Semmy Prinsen geniet bekendheid als drijvende kracht achter jazz in Soest, waar hij sinds jaar en dag actief is als organisator en programmeur van jazzconcerten en -sessies. Prinsen studeerde aan de kunstacademie Arnhem en het Conservatorium Den Haag, stond eind jaren jaren tachtig (met o.a. Stormvogel) aan de wieg van de Jazzpodium Artishock, en is als bandleider actief met het jazzkwintet Perron 5B. Regelmatig genomineerd voor de Soester Cultuurprijs; ontving Prinsen de Amer Award in 2008 uit handen van Benjamin Herman. Sinds enige jaren is hij actief als DJ Play it again Sem. Website van Semmy Prinsen

Stormvogel was in de jaren negentig actief als romanschrijver, multidisciplinair kunstenaar, musicus, dichter en theatermaker, en sinds 2002 als cultuurconsulent, kasteelgids, redacteur, journalist, pianist en organisator van jazzconcerten in Gooi en Eemland. Voor zijn activiteiten werd hij onderscheiden met de Amer Award in 2005 uit handen van Hans Mantel.